07 April 2012

A thought


" Wahai wanita solehah, jangan risau akan jodohmu kerana muslimin yang bijaksana itu tidak akan terpaut pada wanita hanya pada kecantikkannya, lirikan senyuman, pada bicara manja yang menggoda, pada pujuk rayu seorang wanita yang meruntuhkan imannya. Sesungguhnya lelaki itu adalah pemimpin kepada wanita. Andai belum sampai jodohmu, anggaplah bahawa lelaki yang kau nantikan itu sedang membina sahsiah kepimpinannya bagi memimpin dirimu. Kerana pada wanita itu pasti ada kekurangannya dan lelaki yang benar-benar layak pasti akan hadir untuk melengkapkan kekuranganmu"


Indah kan ? Rasa macam ada harapan kan ? :') hihi. 

Tapi aku terpikir , so camane kalau aku tak solehah mana ? Ala2 kadar je ? Tade la siqah mana ? Ha cemana cemana ? 

Jadi agak2nya aku dapat tak laki yang macam aku highlight tu ? Ahaaaaaaa , ini isu besar  ni . Hahahahha.

Kita kene realistik , berpijak bumi yang nyata. Kita semua sedar kita dekat level yang mana , sejauh mana tahap iman kita . Kita tahu diri kita macamana . 

So , menyedari kekurangan diri ini , apa yang kita nak kena buat ? Should i keep my pride at the top of the tree  ? Should i just expose to the public the other side of me ? Or should i start to see somebody else ?

Well , u know , these kind of questions would keep playing in my mind over and over again . I bet you guys too. Do not lie . Start be honest with our ownself. If not , who would ?

We all want the same one thing . A halal relationship with our loved ones / belong to us. And we all try to avoid sins (couple). Yes, but we know that somehow it kinda impossible to keep our heart that way as Heart has ever-changing state. 

We keep saying , posting , quoting about what others said about this whole relationship stuff like  Lets wait , Just hold the pride , Preserve ourself or be patient till the ONE that meant for us come to approach us. But what we actually do , hey ?

Lets come back to our reality .

We socialize with our opposite gender' friends. No BATAS.

Where's the preservation in there ?

We create scandals with people.

Where's  your so-called patience ?

We act super-girly and We talk Extra - lembut (in seducing way)

Where's "hold our pride" thinggy


Butthurt ? You dont say ;)

We also learned in class that , relationship between man - woman without marriage / platonic relationship/ teman tapi mesra is illegaaaaaaaaaaaaaal. Ottoke ? :3

So We learnt , But how far do we practice them ? *Ouch ! *


Lets get our feet back to the Earth people .

I know . Im one of those . I know how hard it can be. Yes ,  It is not that simple, neither it will be . No doubt .

All of these come back to ourselves . What we really want in this world actually ? What does we strive to in life ?

Relationship ? Love ? Marriage ?

I heard a NO? ... but people , believe me that these are the things that people will look up to , nevertheless.

So i see that we Muslims too focus on them that we neglect on other things that more important like..... Redha Allah ?

Redha Allahh... Ofcourse , enjoining the good and forbidding the evil (amar makruf nahi munkar). Do all the orders , and leave all the forbidden . 

Now , lets see. 
Allah's order : Cover the aurah 
  • Tudung paras dada/takjarang
  • Loose/takjarang/ tutup lengan attire
  • Socks.
  • Attitude.
  • The word you speaks.
  • The way you mingle
Attitude towards
  • Parents
  • Older people
  • Lecturers
  • Friends
  • Random people
  • Animals
Jaga 
  • hati - baca komen kat bawah :D
  • mata - tundukkan pandangan
  • mulut- mengumpat
  • telinga- dengar benda2 yang lagha, umpatan
  • kaki- jejakkan kaki ke tmpt maksiat
  • tangan- buat perkara maksiat.


etc etc etc etc . i dont think i need to list down all of these. We are all well-informed dont we ?  Back at the list , So how was it ? Half of these lists you have fulfilled ? * jawab dalam hati *. Yes ? Alhamdulillah , uprade yourself/iman!    No ? then lets do it today :)


So , how Solehah  can we be ? * Ouch !*


Lets improve ourselves first . but not because we want the good spouse/ marriage . But because that is our job, Servant of Allah. Lets together do the best in anything we do . The rest ? Rezeki , Jodoh , Ajal . Lets leave it to Allah's hand . Lets change little by little and Istiqamah . Lets pray to Allah to be given strength on getting better as Muslimah and 'Menjaga hati dan perasaan untuk lelaki yang ditentukan itu " :) Ameeeeeen.



                                               
#I am 21 now. and things like this suddenly become an important thing -.-". ( due to the environment).Just done with those crushes/scandles thinggy.Kept wondering what is the suitable method . I dont want to make sin , but i also dont want to be left aloneeeeeeee, hahaahahha -.- Mengarut . So much challenges to keep up with as Muslimah . Fewh ! Ini mungkin la cara nya , eventho aku tahu aku tade la bagus mana . wuwuwuwuw T.T


MAAFKANLAH BILA HATI TAK SEMPURNA MENCINTAIMU YA ALLAH -OPICK 



You got one ? Share with me please :)

7 comments:

fikah mus said...

Bear with me, because I'm going to give a super-long comment.
Ni apa yg kak fikah fikir pasal diri sendiri.
-kena hijab mata. jaga pandangan. sebab kadang2 tak mingle sgt, tapi mata meliar. astaghfirullah..nampak je orang lalu, nak pandang. habis semua orang nak dipandang.

-hijab hati. hati berpaut pd yg bukan halal/belum halal. hati dok patah, remuk dan macam2 utk orang yg tak sepatutnya. kalau betul kawen dgn orang tu, takpe la lagi [kot]. kalau bukan? kesian bakal suamiku. hati dah asyik bermain perasaan dgn orang lain sebelum dia. kak fikah insaf kejap, tapi tetap buat balik lepas tu.

-pakaian. tiap kali mesti nak rebel. kadang2 selalu terfikir, kan best kalau free hair. sehinggalah kak ety bagi tau kak fkah, what if selangkah kita keluar dari bilik/hostel/rumah dgn free hair, masa tu jugak malaikat maut tarik nyawa kita..? pesan dia tu la yg akak dok ingat selalu. sebab menakutkan. padahal waktu tu kitorang cakap2 dlm sempoi2 kot.


Itu je la. Itu yg akak bagi tau drpd apa yg akak dok buat selama ni. Yg baik bolehla kita teruskan sama2, yg tak elok tu, kita buat beringat sama2. :D


May ALLAH bless. :)

Bobo said...

dont worry to much! Allah mencipta manusia itu berpasang-pasang :) tgu je nnt adelah yg masuk jarum hehe.. tak tido lagi ke? :)

max*bubble said...

Thanks kak fiqa ! Really appreciate it :')


Bobo : Yeah iknow that fact . But on the way heading to that is so much challenge ! Gaaaaahaha :D. anyways , thankyou for commenting :)

nawarrah said...

thanx akak comel :))
sungguh bermakna
hope we will find the perfect one's
ameen :D

max*bubble said...

Ameeenn insyaALlah :')

Iqa Jalil said...

that's the beautiful of fitrah & qada' and qadar.

as for the self improvement,kadang-kadang tergelincir dari landasan tu biasa, tapi kita kena cepat2 la balik betulkan kan..always refresh your niat, stick to it, insya Allah ok.

wehh layout baru nampak? niceee ;)

yana said...

weyh.. aku pon same je.. slalu tweet n post bnde2 ni but sometimes i forget. but i guess that's human kan. selalu buat silap. tp ya Allah nak tahan hati tu tuhan je tau betapa susahnya. but my mom told me life is about efforts. so, Allah nampak effort kita. dont worry too much about the rest. :)