31 December 2010

‎2010 is almost over, confess something you've always wanted to ask or tell me, INBOX ONLY. And I promise it will stay between us. Try put this as your status and see what happen ♥

30 December 2010


and, you do know my blog !
awwwwwwwkwaaaaaaardddd !

No matter how many friends u have, or how many people u know, it would be great to have this one person who will be there to just listen , hug u , and comfort u- making u feel secure :'). arigato <3

26 December 2010

They came for me :')

 cover handphone baru  





seperti yg anda lihat , ini adalah family saya yang melawat sy di kuantan :) owhhhh, much much love:") agak terkejut la wehhhh,. no, bukan srprise ke hape. just 2 hari lepas ckp nk dtg, da a aku cm mmpi mereka beberapa hari. no, tak homesick ehhh,. tak tahuuu. hahahha. keyhh. arigato minnasan :). then mak aku masakkan aku this rendang daging ! pehh byk siooot ! mcm kenduri. soo, aku cm berterimakaseh kat , Fuzah, Nik ,Una, Haifa, Hajar ,Murni , Fatin , Syud, Keyrin , Kay A, Shai and Yunnie : ! Lauk tadak korang memang aku rase aku sorang jee makan and, memang beberapa hari jadi vegetarian =.=. heeheee. luvya'all :D

25 December 2010

what else should i say?




it beyond words my dear :)

23 December 2010

congrates !

tahniah adikku , Bazliani Muntari, kerana berjaya mendapat 8A dalam PMR ! .Usehe mu telah berbalas dengan kejayaan. Bersyukurlah dengan nikmat dan rahmatNye ! Dan teruskan lagi usahemu itu :)

my brother ' s

C.O.M.E
apparently, sadness filled my heart once again
not because something bad happened to me
not because something bad happened to my friends or my loved ones
but something bad happened to the world.

we are living in the darkness currently, overshadowed by Ignorance
ignoring the light
ignoring the signs
iignoring the messages
ignoring the wonderfully created world
ignoring Him

"up until to what point shall we live beneath this shadow?"
i frequently ask my heart
for my heart had once lived beneath it
living a life 
where my heart was led far away from Him
far away from the light
far away from the signs
far away from the messages
far away from Him

but thanks to Him
for His love
for His guidance
for His mercy
had took me out from darkness
and place me into the light

then
my eyes were opened
my heart discovered
my mind analyzed
how the world is still overshadowed by Ignorance

what's most appaling is
the people are smarter by the day
intelligence is everywhere
from the young to the old
everybody have such brilliant minds
brilliant thoughts
brilliant ideas
brilliant agendas

but it is such a sad case
that their intelligence 
only made Ignorance much more powerful than before
ignoring the light
ignoring the signs
ignoring the messages
ignoring Him
with creative reasons
with intelligent rebuttals
with intelectual denials
with what they claimed as 'solid excuse'

have they not seen the wonders of this world?
have they not seen the beauty of His creations?
have they not seen themselves?
have they not seen His words?

they have seen it all
but their
denials
refusals
rebuttals
reasons
excuses
will always become their answer

they might put up excuses
"im not ready yet for this"
"i havent seen the light yet"
"He havent showed me the signs yet"
"seru tak sampai lagi"
"ahhh..leave me alone!"

but 
the signs
the message
the light
the words

they are all right in front of them!

how could they be so blinded?
how could they not see?
how could they not listen to it?

or
is it

that IGNORANCE has triumphed in their hearts?
is that why they are blind?
is that why they are deaf?
is that why they are still refusing?
----------------------------------------------
open your eyes
open your mind
open your heart
for He is everywhere
for His words are across the world
for His light, His signs, His messages
are right in front of our very own eyes

when the end is near
i pray
that the whole world 
will embrace His light
for our excuses
that we havent seen His light
we havent heard of His words
we havent been brought upon to His signs
will be totally denied by Him

and during that day,
He is the one that will become the judge
of our actions
of our words
of our thoughts
and of our Ignorance

and our
'intelligent excuses'
'intellectual denials'
'solid rebuttals'
towards His light, signs and messages
will be totally crushed
as how He made the world crumbled
before the day of judgment comes
---------------------------------------------
come!
my brothers
my sisters
who live by His words
it is time
we spread His words
show the world 
His light
His signs
His messages

together
we shall strike upon Ignorance
tear it down into pieces
we will uplift the true identity of this world
take it out from the shadows

together
we will reach the hearts of mankind
show them His way
show them His mercy and guidance

together
we will spread da'wah
to our beloved families
to our close friends
to our enemies
and
to our homeland.

-Say, "This is my way; I invite to Allah with insight, I and those who follow me. And exalted is Allah ; and I am not of those who associate others with Him."- (12:108)

21 December 2010

 Dan di antara manusia ada sebahagian yang berkata :'Kami beriman kepada Allah', tetapi apabila disakiti (krn dia beriman) kpd Allah, dia menganggap cobaan manusia itu sbg siksaan Allah. Dan jika pertolongan dr Tuhanmu,nescaya mereka akan berkate: 'Sesungguhnya kami bersame kamu'. Bukankah Allah mengetahui apa yang ada di dlm dada manusia ? ♥

the picnic :)





sungai panching , pahang :)
taman gelora , rojak sedap :))

Pingpong :)





haaaa ney yg aku malas neyy. da aku semangaaaaat nak update blog, line buat tahi . aishhh. sabar maslin sabaaaar. nanti muke cpt berkedut :< hahahaha !

thanx dekat aidahanisa ruslan kerana ade skooter ;p lalu, boleh laaa aku merepit ke bandar tuk mmbeli set pingpong ini di mydin , mmbeli ehemehem di hari2, dan melantak di anw. hahahaha. tahnx kat yunnie sbb kau tahu maen pingpong ! weeee~ :)

17 December 2010

hye its me again ! ^^

assalam :)
hye ! bertemu lagi kite slepas post pendek mendapatkan wifi aritu. haaaa. skrg ni aku mengalami suatu keadaan di mana semua org yg ade laptop da rase da mase kat cfs dulu. internet yg selembap sipot =.=
memang sangat menguji kesabaran la kan sbb baru nk rase sendiri dengan lappy sendiri. wuwuwuw. geram gileeeeeeeee. huhu. tapi dr sudut laen sprti bagus la sbb prevent aku on9 memanjanggg. dan suh aku bgun awal pagi. sbb lajuu gile di awal pagi. mentang2 sume org tga tdo :<. haha.

oh  btw, aku di uia Kuantan. bachelor of biotechnology. :).  even bbrp hari seblum kelas start emosi aku tak beberapa stabil tapi alhamdulillah, aku bersyukur sangat Allah kurniakan aku sahabat2 yg memahami dan tak lebeh kurang juge berkongsi rase yg same. terimakaseh Tuhan :') . aku akan cube lagi strive yg terbaek selame 4 tahun di sini . chaiyokk !. sekarang genap 1minggu sehari sejak tarikh daftar.ade member balek umah da weekend. aku? maseh tiada perasaan itu lagi. biar la aku nikmati dulu tempat org ny. adaptation needs time hey :). weeee. batch ktorg mostly dpt bilik sorg2 . haaa. ni la masenye nk mematangkan diri. ambil tahu segala hal. sentiasa aware dgn maklumat terbaru. if u need a time to change. it is now. so , cmon and grab the chance. u r gonna be 20 soon. so, act , think  and do like one, okeyh ? jika bukan kau , siapa lagi ?

arini , class petang . semangat aku bangun pagi2 . hahaha. semoge segalanya berjalan lancar. ameen
.
Mahfuzah and Maslin. oh i just looove M words >.<

14 December 2010

HAHA

MAri bersyukur kerana internet sudah boleh excess ! yeayyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy ! :)

07 December 2010

BLOG NI ADE MASALAH TARIKH =.="

06 December 2010

assalam


since i was a kid, i always travel to many places for sports *cehh byik cm ape je pdhal skola2 laen je 
>.<*so bcoz of that, i know how to handle myself in others' places and can adapt to it very quickly.


Then,i was a boarding school student in Rawang, for 5 years, and i know i can adapt to it very fast. i dont even know what 'homescik' really means. and i always feel weird of my friends who constantly thinking about home while me enjoying whatever came into my way. new environment, new people,new things. they all are a new experience to me. so i was thinking why i have to think about home when everything was so exciting to be explored ? however , i felt the 'homesick' thingy when i only turned 16, form 4 and form 5. yeah, it surely so late i guess =,=. but i was happy knowing that at last i knew how that feeling was. okey i know. patehtic me:| 


in matriculation, of course ,i bring the attitude. cant really wait what experience i can grab.home is always the last thing pop into my mind. maybe becos it was only in petaling jaya. so , i can go home whenever i want. and NOT going home whenever i wont too. one half and a year. i do have a great time there with my friends.New and old. just felt kinda sad as im graduating earlier than most of them. but hey, life must go on right ?


Now, this is it. this is the time. i am going to further my degree at Kuantan. but you know what? the exciting-me-want-to-explore-everything self didnt appear this time. This is wayyyy too weird. hey, whats wrong ? what happened? i dont know. maybe the place is just too far than other places i've ever been. Didnt u notice ? HOME-RAWANG-PJ. they are not really far. but this time, it's different, in every angle. i cant go home whenever i want. i cant be careless anymore. i can be a  moviemaniac no more. i cant this. i cant that. there's too much 'i cant'.pfftt. i am a careless person. and i cant stand for the same outfit for 3 weeks. thats what make me want to put the whole closet in a i-wish-i-have-a-magic-bag-like-hermione luggage. and i actually is no pro in buss-ing and ticket-ing stuff. huhu. Oh my Lord. Please make everything is okay with me :}


then my brightside spoke:
maybe this is good. reclusing urself from crowd. maybe this can be a start of a new change. who knows?;) . Maturity is a journey isn it ? chill . be afraid but not too much. Let loose a bit. Any hurdles would always mean something for u dear ? cool cool :)


insyaAllah. okey O Allah. if this is what U want me go through,im gonna do it well. Not gonna let the same bad things happen twice. Cause thats not what orang beriman do ;)


Start afresh . Pray for me :) 


okey, this can be really touchy right now :'(((((((



05 December 2010

The wizards.

harry potter and deathly hollows


ohhh,
intro mantap gilak !
bile tukar muke ramai2 tu
muahahhaha
then lame lame
macam performance menurun
agak bosan or memdatar
since dyorg tercmpak sana sini 
sbb nk cr horcrux tu kan
huhuhu
and dobi is dead !
okeyyy
mmg sedeh
da la comeeeel :"(
btw, 
Luna's dad look like hippies XD
taleh bla.
and oh !
lupe mak habaq
ade scen touching antar Ron n Hermione
weee
so im looking forward for the 2nd part yawww
:)

Rating;
7/10

the small little thing...

Riadhah
Dining
Kenduri-ing
Babysitting
alonk-ing
Gempak-ing
hangouting
bullying and sakat-ing
camere spamming
HAHA !

 yeah, the small little things that u will miss. 
The sweet ample time with your family. 
Oh Kuantan , please be nice to me !




04 December 2010

Regret

assalam.

saya rase, kalau saye tanye,"ade xape2 perkara yg awak menyesal ?" saya pasti, pasti jawapannya YA. Memang saya pon kadangkala berasa begitu. Di dunia ni terlalu banyak pilihan perlu dibuat sehinggakan kita tidak tahu mana yg perlu dipilih krn tidak pasti apa yg bakal kita tempuhi selepas pilihan kite tu. Kebanyakan kite, selepas memilih sesuatu, akan mule terase sangsi akan jalan pilihannya itu dan muel tidak fokus. Selalunye ia berlaku apabila kite tdk dapat apa yg kite mahu atau tidak berjaya dalaam sesuatu. Tahukah anda apakah impak kepada penyesalan yg tdk berkesudahan? Jika dibiarkan pasti melarat. Okey, katakan lah kita nk wat something ny. Kite msti ade aim.ade mission. Tapi , jika kite telah terganggu dgn penyesalan ini, pasti tergugat misi yg ingin dicapai. LEbih kurang mcm squad dalam perang. Ada misi. Ada target. Tetibe hilang arah.Hilang tujuan.Hilang fokus. Mahu tak terkorban satu squad ? Bahaya Tak? YE, penyesalan mampu membuat kan ade hilang arah dan tujuan. Jadi bagaimana ? Tips :

1. Renung kembali akan ape yg telah dilakukan. Mengapa boleh jadi begitu . Lalu cari penyelesaian untuk bangkit dr penyesalan itu.
2. Ingatlah firman Allah dlm surah Albaqarah, "Tidaklah  Aku menurunkan beban ke atas mu selain ia sesuai dgn kemampuan mu". jadi percayalah , ade sesuatu yg Dia mahu tunjuk kepadamu.
3. Pull yourself together. Cari kekuatan. Keraguan dalam keputusan sentiasa akan berlaku. Lalu, carilah keazaman dan sebab kenapa anda perlu teruskan dengan pilihan anda. Jika tiada juga, tiba masanya untuk anda memberanikan diri menongkah arus.
4.ade ustazah dlm radio ikim ckp, kite harus buang rase menyesal itu. Allah telah aturkan. Semua nya ada kebaikan. Cume bagaimana cara untuk kite respon dgn akibat dr pilihan kite itu. Yang penting, kite kene tahu ke mana kite mahu pergi, regardless of what way we have choose.
5. Mintalah petunjuk dr NYA. Solat Istikharah selalu. Then ,be Dare and be BOLD.

okey, entry pasni adelah tentang kenapa sy boleh ckp pasal bende ni ttbe :)
terimekaseh krn membaca ^^

se7en



what i like about this video is
it was so simple
yet the dance was so artistic
cause it delivered the song
enjoy ^^

meaning:
 I dislike how our love has changed. I’m tired of repeating out arguments everyday. Much worse than when we were alone. Being stuck in an endless time. I don’t want to blame you for that. I guess we are going crazy. I’m going crazy, crazy. In our love, we just going crazy. 
this is about a couple who have a bunch of fights and they didnt know what had gone wrong.
everyting seems wrong.:'(
ohhh, i am too lazy to write anything =,=

movie maniac

Dari pandangan aku,  filem omputeh ka, boliwood ka, arab ka, semua ade pandangan masing2. and tak leh banding2 sgt la dr segi budaya n whatsoever. tapi kalau bab ideologi, mmg boleh banding . aku da byk nonton da lihat , melayu cine india amerika jepon korea. hahaha, inilah hasil kajian aku:

CINA/Jepon/Korea
cite2 ni kalau hot kat tv/download pon msti sbb pelakon ensem n cute n cantek.tapi ade satu lg yg spesel, sense of humor mereka. mmg terhibur thp dewa la weh. cume aku suke lagi drama jepon. cepat dan hebat. kdg2 mmg tak terpikir lah skrip cte cmtu. ini mnunjukkan mereka kreatif dan suke berfikir di luar kotak. cepat nye pulak is, kalau ade 10 episod, satu episod=40 minit . lau kau downlod, satu hari suntuk kau tgok mmg habes. tah2 leh tibai due movie skali jalan. hehe. jalan cte mmg laju dan x meleret2 membosankan. kurang gemar korea sbb, satuepisod=satu jam (=.=). masa tu emas tahuu? haha. even aku ni nampak je cm dieharfankoreans, guess what ? drama yg aku habes tgok ade 3 je-coffee prince, u are beautiful,my gf is gumiho. HAHA. mmg. mmg aku pemalas nk tgok cte korea! BOF pon aku xtgok habes. hahaha, suke ati aaaa . versi jepon lagi beshh ^^.

TAMIL
haaa,kau jgn terkejot aku tgok cte tamil. wehh, kau engat cte tamil kodok sgt ke ? g try tgok. ideologi dyeee, pehhh mantap seyy. apart of terlalak2, outfit sakai and muke 'puteh' , skrip yg dibentangkan mmg dasat. Fight scene pulak lg real dr hindustan. just bile gado2 kat kedai, byk mknn tak bersalah involved,aku rase takpatot la. da lah negare kurang kaye T.T. well, Mostly lebeh kepada cmne nak sedarkan ahli politik/PM/ org besar tentang kepentingan rakyat and their real role. Maybe director nk show somethng kat people kt negare dyorg so dyorg sdar betape byk nye korupsi yg berlaku smpai hidup rkyt terjejas n tertindas. bukankah filem kita wajah kite? ada skali aku tgok hero cte tu gi culik PM, mekap die jadi org biase and biarkan die melalui hidup sprt org biase. mmg gempak ! ye la wehh.
lau negare kite wat cte cmtu, mau nak kene saman? lagi best, tah2 nnt ade org tiru :D . and actually, ade byk agi, tapi xengat . try CITIZEN :)

HOLLYWOOD
okey. ni lau aku xcite papepon , people will simply agree their movies are always tiptop ! kan ? KAN?!
okey, aku takkan pangkah kau. mmg pon best. kat cinema lau ade movie baru, beratur panjang la der.tak sompek den nak nengok nye haa sbb curfew skjap T.T. TAPI weh, yg aku xphmnye, negare kite kan ade LPF , tapi nape cte2 yg ade unsur XXX leh lepas o.0? tak pahamm aku.doubel standard ney. cte melayu salu potong2 tak lepas jep. lagi taleh bla, cte tu cm useless gile. aku rase spoof dont deserves the cinemas becos they are all craps. contoh epic movie, scary movie and so on. watahel?  baek kau taruk cte2 Malaysia bagi naik sikit taraf producer kat negara terchenta nei. hahaha. apela LPF ni, kate nak tapis2, ni namenye tapisan separuh hati je.  nk buat keje betul2 la. ari tu tengok THe Social Network kategori 18. apehal? da la cte pasal nerdy yg asaskan fb. nk censored lak. sekali tgok aku macam...pfftt. da omputeh tuu omputeh jugaaa. tgok Rapunzel la  ! >.<. aku penah gak mcm bandwagon. anggap sume cte yg ade guns, pakai kot, kete kejar2 sume pasal ejen2, gangster2 , seludup2. sekali bile tgok, pehh, jawdropped. mmg tak sangke dan taleh lawan. yg plg plg impressive is Taken. smart gile ^^

MELAYU
ahaa. ni part yg plg beshh aku nk kondem2. hehe. Fistly , i would say, i didnt hate malays drama movie or whatsoever , cause sometimes i watched them and macam ludah jilat sendiri kalau aku kate aku tak sukeeee. muahaha. actually, ppl who said that they HATE malays production ,i think they are rude sbb, wey , kau bangse ape weh , kau hidup dlm budaya ape? aku tak kate yg aku bangge, tapi takkan kate aku benci . HAHA. okey2 ease off. memang cite melayu ade banyaaaaaaak lemah gile.
aku kadang2 terpikir negare Malaysia da majuu kan ,tp nape tade satuu pon filem yg boleh bukak minda dan mata, or give any complex ideology for ppl to think extraordinally? nak harap indie filem? goshhh! mainstream bajet banyak tapi dihabeskan dgn buat cte pasal,gangster, masalah sosial, tahyul, cinta busuk dan byk lagi ! maneee ? mane filem yg ilmiah skit ? lau ade pon , tak digarap dgn baik, org xnak tgok, and assume yg 'mmg-org-malaysia-x-suke-cte-intelek-so-jom-buat-filem-tipikal'!
yeyy! then, u satisfy already .sigh.nk harap Afdlin Shauki je,ranap aa aku kalau tgok cte omputeh ni, selalu terpkir, asl laa tade cte melayu yg ade unsur2 cmni. Adakah pengarah kite kurang mmbuat kajian? i mean, in other fields. sciences perhaps. yelaa, lau tahu byk, lgi byk bole bikin tol x? INception. kau engat ape. fizik tu wehh fizik. haha. ni aku tga ckp pasal filem. hehe. lau drama lak, sjk kebelakangan ni , byk drama tv3 berunsurkan kisah dongen. aik? haha. improvise bg chantekk punyeee. mmg inovatif dyorg ni. tak kreatif lg. sbb definisi kreatif is to create something that never exist yet. while inovatif lak is to create something out of something. haaa. paham x ? :D aku rase cm ade byk kemajuan laa jugaa snanye sbb ramai org nk tgok. tengok sbb ? terhiburr.kire ok la tuu. tak best tak tgok wehh. Alaa, drama yg pakai kot, kete besar tu sume cm da berlalu jep. hee. and nice try for nur kasih. At last , ade juga cte yg shows love and brotherhood in a same story. tengok ending tak? due2 hero yg merupekan adek beradek berdiri memandang langit. waaaaaah! outstanding! sungguh sastera! cte cmtu salu  ending duk ng kekaseh or bini or pasangan cmtu laa.and they out of that league. hahaha. anyhow, i always looking forward 4 da industry to make revolution in their filmmaking.tanak agi cte sosail2 sampah ni. mcm buat tunjuk kat cermin je >.<. aku tak mengharap tggi melanget. cukup la sekadar cetusan pemikiran yang mmpu membangkitkan idealism,. cewaaahh.


itu je laa kajian aku. sekian terimakaseh kerana membaca :)

03 December 2010

the one who saved me.



   “Teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat mati.”

u know, being a human who always have tendecy to slip from the right path, we need someone who always remind us of who are we. or what we have been thru to come this far . That someone maybe not the coolest , the stylist , the kindest person u ever met ,yet, to hold on to you and can remind u of that BIG thing is always enough :), Thank you 4 always being there :)) and please keep holding on me :')

nik nasreen aisya

 okey, lets make this simple. it was only a sweet escape nak tgok wayang. so i followed her to uia AGAIN to take it.mine fatinah da amikkan daaaa. hahahaha.then off to mid yey ! ^. hahaha. but this tym around, i dun get to meet evrybody like that day bcos classes n shortage of MY time. haha. tape la. tu pon sy da gumbiraaaaaaaaaaaa <3 . syg smueeee :)


kami ! da nak balek ni. baru pasan serabut gile padahal nk letak jd prof pic siap :|

ade org rindu sy ? >.<
rumet saye yg comel ,Aimi Hassan :)
berlari dr cafe a tuu nk jumpe sy :')

comel tak ? ^^