31 July 2011

Its Ramadhan agaaain !

Assalam people !
 Alhamdulillahh , its only 24 hours remain till our very first day of Ramadhan this year insyaAllah :) Yeah , im grateful to be able to be in it again this year :') Thankyouu Allah . May this year will be better :")

It has been a very loooooong time since the last time we celebrated the Ramadhan (especially the 1st day) at home . So , its a lil excites us when we got the chance now. In fact , the whole months ! How about if we reminisce back what the usual things we do when we were away from home (school , etc ) .

1) Boarding school

Sahur : Dulu kau sekolah , kalau sahur kene gi DM (dewanmakan). Memang seronok la budaklaki tgok muke bdk perempuan satu2 baru bangun tido. =.=" Kalau yg rajin mandi tu , muke bedak2 semangat je nak gi makan, Nanto dah azan kene basuh balek jugak.Sebab tu laah , aku pentingkan sahur dulu dari mandi . hehehe :D lagiponnn ramaai do org , kau kene beratur sume lagi, wuwuw. tapi ade gak yg segeliniti yg malas , makan je la stok dlm loker tu :D

Tengahari: kalau tak silap , jadual tukar seket kot bile time puasa ni . Balek awal , prep lambat yey ! eleeh itu pun sebab ade tadarus sumeee. hihi. seronok la snanye . Salu bahagi2 ikot dorm. die bagi juzuk2 sume , then divide2 page , then baca :) weee. terisi dah mase tgahari tuu :) . And taleh masuk dorm. haha, nanti ade org pontenggg tadarus. tak aci laaaa. kikiki. Tapi kalau budak yang exam besar cm spm , skip tadarus bolehhh :D hehehe. its an optional actually , hihi.lagipon salu ade class tambahaan .

Petang : macam tade riadah. aaah mane aku engat da 4 tahun kot tinggalkan sekolaaah T.T wuwu. hihi. oh haah , tade la , sebab nnt  ade Sawm.fm, iaitu siaran radio di Sepintar yg di -Dj-kan oleh pelajar putra sendiri :) hehe, Agak seronok mendengar keletah diorang. Lagu2 punn boleh tahann. mase ni lah nak dgr lagu2 nasyid (yg xpnh pon aku nk dgr) dgn semaksima mungkin, hihi.

Malam : Berbuke ! memule kitorang makan kurma duluu , then solat maghrib baru gi bukaaa kat DM . hee. Seronok , bile pas buke tu, , ade gap sikit before isyak and teraweh, nnt kat masjid die pasang2 ayat2 alquraan,woooooo , sangat menenangkan :') . Time ni boleh buat ape2 yg suke , masuk asrama ke , baca quran ke , dengar tazkirah ke ,solat sunat ke , baca buku kee . hehehe. emm, then isyak , trus teraweh 8 rakaat . bile da salu buat , kejap je rase , salunyee , rase ohmaaaaaak lamenyeee , hihi. biasala da besar ni , rase da byk buat :D HAHAHA. okey pasti ade moreh kot , cume ,sape cepat die dapaaat . haha.salu aku xdapat la =.=" . oh this trigger my memory towards Shazwin in my form5 years :')

2) Cfsiium 

 Sahur : Orang kate cafe bukak , Tapi aku taknah gi. mesti ramai brothers . Malasnyaaa =.=", so , aku sahur kat bilik je lah :) . 1st year dulu , pika and kirin salu kejut. sebab aku ng aimi ni kaki tido :D hehehe. sangaaat awal wehh diorang bangunnn, Kagum ! yg si kirin ni lak , sangat sabar kejut akuu, wuwuw. Terharuu :')
Time 2nd year paling best :)  Sebab aku salu menapak kat bilik Syud . aku tatw mengape , tapi time sahur la aku cm semangat gile , hihi.Mane ade aku semangat bile bab2 bangun pagi ni. tapi time tu aku sangat sukeeeee. haha. :)

Petang : aku sbnrnye plg pemalas g bazar , tp time second year ni , rajeeen la pulaaak, ni mst sbb si aina safi ain sume ni rajen ,ish2 , pastu fatanah ng paan ni pn same g pancing2 akuu. aigooo. hahaa. Well , xbermakna la hidop kalu xmerase kan ? ;)

Malam : hah terawehh kene gi masjid kat Mahallah ape tah brother pnye tuuu. Ade je surau kat Kc bawah tu, tp penuhh =.=: aku pulaak jenis yg salu lambat kaaan, kalau cpt ponn , kami tingkat 9 T____T, maseh lambat ohh. wuwuw. seronok doo jenjalann g teraweh , dah la dpt rase angen2 , then dpt pahale tuk stiap langkah, hehehe. insyaAllaaaah. Malam tu moreh makan sendirii , ataw leftovers bazar buke tadi :D hee.

Thats it.

Yeah , for 7 years , i was away from home . Now , i am here , Celebrating it at homeee :') and its for the whole month ! ^0^ . But , the crucial part is , how my routine would be ? At school , i have rules to follow . At cfs , i have friends to remind me , to ask me . NOW ? Will i be able do the tadarus ? Will i be able to stay commited with my Teraweh ? How about Qiamullail ? Will i be able to do all of that ? I guess , i have to be strong now more than ever. Cause its all on me now . No one gonna force or ask or remind me . Yes , i have my family to do that . But its not going to be the same . O Allah , please give me strength to do my best in this Holy month, which there are so many reasons for me to be better . O Allah , may i have the will in myself to submit everything i have in this month , for it will be a training to my soul , a step to be nearer to youu. To cleanse myself as a hideous servant . Oh Ramadhan , we were waiting for you .Please steal my heart from this worldly life and bring it in the presence of The Most Merciful. Ameeeeeen <3

P/s : rindu gile 508 dan 322 :') hee.

5 comments:

yana said...

nicely put lah beb..selamat beramal dan berpuasa..:)

max'*bubble said...

Right back to youu , arigato senpaaai :)

SYUDA said...

sahur dgn mee greng sedap..:D haha

max'*bubble said...

Haha. mee sedap kaaaaau :D
sorry aku paw, halalkanlah yeee :)

SYUDA said...

it's okey..dh lma ak halalkan..:D