08 April 2011

Membina Empayar sendiri

Assalam
Empayar . apa yang anda akan fikirkan bile dengar perkataan ini ? kerajaan ? kemasyuran ? peperangan ? Walau apa pon yang anda fikirkan , anda adalah betul. Itu adalah definisi anda yang tersendiri tentang empayar. Definisi saya ? Peperiksaan. adalah empayar kepada seorang pelajar.
Mengapa ? kerana hasilnya , akan menentukan siapakah andaaaaaa.

HAHAHAHAHAHAHAHAHA !

now ,
 SNAP OUT OF IT !

kite kecek bhs biasa la nohhh. :p

selepas 3 hari yang memenatkan ini , kerana exam sudah tentu , akuuuu telah berjaya menadapat jalan untuk menjawab exam dgn cemerlang walafiat nyeeeee. hahaaha. aku bukan best student oh , so ini jelah yg aku mmpu lakukan. Untuk diri sendiri jugaaaaak ^^


BEFORE :


1) Study
- okey, semue orang tahu. Man jadda wa jada. Siapa yang berusaha die berjaya . So mesti lah kene belajar duluuuu kaaaan. haaaaa. Takkan nak maen redah je :)

- study smart.  aku snanye pon tataw sgt lah . haha. sbab aku bukan buat sgt. :D. Bak kate Dr. Rin, to be effective and efficient , bile dlm class , FOKUS. Bile org buat presentation , LISTEN. haaa. meme la ado oghe tokseh wak gini pom buleh excel, tapi tapi tapiii , this is how to be effective n efficient . lagi2 budak2 yg salu busy and byk keje mcm org tuu *coughmecough* , haaa, so  jimat mase skit :)

- Know what to do . you have to know what u want to know wha to do. Pekejadah aku ckp ney ? hee, snanye nak ckp  , kene tahu aa chapter ape yg masuk sume , and if ade soalan past2 yg mdm kasi , gunekan. Titik beratkan segala ape yg madam ckp bile last2 class tuu. hint tu wehh HINT. hee. Mereka pon nk tgok kite berjayee. ohh i loveyouuu lecturerssssss :')

2) Physical.
-Your bodyyy.  make sure that it is in a fit shape . Kalau nak sukaan , jangan extravaganza sangat. Nanti patah riuk tangan sapa nk tolong jawab kan exam ? haaaaa. Plus , kalau penat sangat nanti , malam  nak studyy agii , nak stayupppp. Kalu da penat , gano ? haaa. badan pon ade hak. die nak rehat . So make sure you are goooood :)

- Makan . Makan jangan skipppp. Otak nak belajarr. perlukan glucose, thus , perlukan makanan ! baru boleh generate byk glucose ! sape2 yg diet tu  , tolong lupekan kejap boleeehh ? hee. skejap je kot , tapi kau takyah melantak macam orang tak cukup makan sebulan laa weh. hahaha, aku suh kau makan yang sepatutnye dengan adat dan budaya , bukan raksasa :>. heheh. Nasi laaaaa :P

3) Spiritual
- Pray. Doa selalu. semayang. Mintak kat Tuhan , semoge ape yg kite belajar tu lekaaaat kat dada :) , semoge ape yang kite belajar tu kua masa exam *hehe. Ini pun usaha :). Lagi best bile kite doa kat time2 yang mustajaab. pergh , memang mashuk aahhh. sebab kite tataw bile doa kite akan diangkat , dan doa mana yang akan diangkat . so selalu la berdoa. Plus , Allah suka bile kite doa kat Dia, Bile kite mintak something , bile kite rase perlukan pergantungan :')

4 ) Friends
- kawan, diorang agak penting , tapi bukan yg terpenting .  Kenapa ? Lets say kau da penat belajar or bende yang kau belajar tu involve  bnde yg baca2 cam biology , tu laa gune nye mereka ney. Kau gi lepak2 je ramai2 , then... bukak kedai kopi. HAHA. tapi this time kopi tahap hawwwliaawwww punye.

- Bukak cite pasal bende yg korang studi tu laa. secara tak langsung , anda  sedang melatih otak untuk melakukan Output ataw , pengeluaran informasi . sebab, care otak kite ni berjalan , bile lepas Input, kene saing ng output. bahaha. penah tak bile nk jwb exam , rase cm sekat2 nk engat balek , or nak tulis balek ape yg da bace ? haaaa, die tak lancar sebab tibe2 je kene pakse perah idea. blerghh. Same je , bile training bola . training training training...zZzZzZzz... eh eh , TOURNAMENT ! tade frenly match , tade interbatch , tade 3 on 3. haa.mmg agak tercirit di situ . mungkin boleh la kot , tapi  , kurengggg sikit. hahh , pehe dop ? >.< Sumpah nanti terbayang2 kat dewan exam :D

-satu agi , penting sebab nak kejutkan bangun bile nak tido2 ayam or so-called-sleeps-for-5-minutes. HAHAHAHAHAAAHAHA. *sbb tahu mmg takjadi 5minit ah kalau da tdo tuuu =.="

5) Faith
-have faith people. You already go thissss long to give up now . Chaiyokk ! :)



DURING :



1) Sleep
- have enough sleeeeeeeeeeeeeepppppppppp ! its important for the brain to process the information ! woohooo. give the brains their rights peeps . They worked hard very haaardd to receive all the input all day longg or perhaps nights , so they need to rest a lil bit for processingg. haha , percaye laa, kalau tak nnt pening2 . lagipon , badan kene cergas to overcome all those butterflies in the stomach :D. haha. ITS EXAMINATION forgodsakeeee fewhhhhh ~. heee ;).

2) Eat
-Ye , sile tolong makan b4 exam . lagi2 bile exam lameeee nak mammm. hohoh. tadi da kate kan brain nid glucose ? haa, this time , same and plus , body need energy to write and to feel nervous ! based on biochem that i learned , whne we are nervous , trauma , afraid , etc , the breakdown of food will be moreee than producingg it . gaaaaaaaaaahaha. kalau sikit ataw takmakan langsung ? Nayaaaaaa :s.
Percayalah, 3hours in that hall ? mau kejongggggg :<

3) Cool
-sile bertenangg. especially SAYA ! hahaha. sape yg tataw aku ni miss gelabaaah takhengaat. hoho. Taktaw eh ? haah mmg lah sbb aku tipu kau je la doh ! HAHA =.=" . okeyy , be cool . Because u would be surprised what will happen when you do this . First , it calm ur mind . Secondly , when this happen , Your brain can think properly , and third , FUH ! the output is thereeeee ~ . haaaa. Keep calm and answer it :)

4) Friends 
-heee. aku da byk kali kena dah ney . which is , time jalan nk gi exam hall , kawan cite bnde pe tah , then POP! masuk dlm soalan exam ! pergh mase tu rase cma bengangggggggggggggggg sebab tak dengar betol2 ahahhaa. tapi kalau engat mmg syukur gilaaaaaaaaakk lah kan . haha . Tu gune mereka ;) *hehehehegelakjahathehehe. and and and , bile mereka tolong belikan makanaaan, aaa suweetnyeeeww , thanxx unaaaaa . hahha :)))

5) Pray
-Doa kat Tuhan , moge2 jawapan kite betul ,moge2 kite boleh kuarkan ape yg kite da blaja, moge2 pilihan kita betol. Ameeeeeeeeen ^^



AFTER :


1) Be grateful
- of whatever just happened in that hall just know . Even pon macam hoigiloakujawabtahpapehoi , but , just be grateful , sebab mesti ade jugak input2 yg kite pikir "eh ni bile mase aku bace" ttbe teringat :'). haaaa, be grateful for that moment . Cause that wont be  happening without His will. Moreover , mak aku ckap , Dia suka kan hamba2 yang bersyukur , then Die tambah lagi nkmat awww. okey tipu , bukan mak aku ckap , DIA yg ckp.haaa, surah ape eh? tu popkuiz tuk anda hari ney :D hehe . So ape lagi ? Mari bersyukur ! ^^






okeyyy , itu sahaja sekian dari sayee :) , heee. ye saya mengaku , saya bukan hebat mana. Tapi sy nk berkongsi apa yg saye rase . Ini snanye tips tuk org stdy last minute tanpa menjejaskan kepentingan diri :D. hahaah. *kantoi aaah aku lastminute*. tapi tapi , saya dan semue lembaga bernama kawan2 , telah bersetuju ini adalah kerana smester pertama kami di universty , so tak stabil lagi care belajar  , and janji snagaaat tanak buat lagi. Seksa siott T.T. hahhhaa. Ni pun takhabes exam lagi ade hati nak bg org tipssss hahahaahhahhahaa. Nanti bile da result kua , dan aku berjaya , aku gtaw eh , boleh a korang semue APply :) gaaaaaaaaaaahaha.

papepon , semue org ade care sendiri . ituyg penting. mencari dan menjadi diri sendiri dalam segala apa yang kita lakukan . 

btw perasan tak setiap fasa ade jeee DOA , haaaa , kalau anda tahu betapa powerful nye doa ni kepada seseorang mukminnn , heee :D. okeyy itu jaaaa. sekian terimekaseh . Jaa :)


Allah Maha Mengetahui . Kalau diikutkan , Dia tahu segala apa yang terjadi , segala yang kita lalui . Jadi , mengapa perlunya kita berdoa ? Kerana doa adalah manifestasi kehambaan ,walau hebat mana , teruk mana , kita masih ada pergantungan.Tanda kita sedar hakikat ketuhanan :) 

GOODLUCK !

4 comments:

sweetcherrypie said...

i like this entry..wow! especially tang yg tolong pi bli mknn tuuu...hahahaha=)

max'*bubble said...

thanx UNA ! hahahhaahahaha
part yg POP ! masuk exam tu ponn tuk kaaaauu <
heee :)))

nuraiman imam supaat said...

ok,aku paling suka part training2 ttbe gi tournament...~
HAHA.soo old good times!rindu hokkey,gi segala mak nenek punya frenly match...*even tak menang*
hahaha...tp rsenye plg manis pnye frenly kat samashur lah,sbb mmg jd fren,,,yg lain?x berapa sgt,,,HAHAHA

oh ya!the rest,thnks,,,sgt best post neh!*aku pon nak dekat exam ni!* h0h0

max'*bubble said...

heee. arigatooo sudo mmbace tips aku yg agak HAHAHA neyyy
ekekkeke.
goodluck aaah exaaamm yawwww ^^