07 October 2009

bagi sedaQ

.muke mangse.

.enset itu.





tanggal 1 oktober,habesla sudah penyeksaan exam finalku. terlalu gembira sehingga berjalan2 cari makan xiengat nak balik bilik sampai kul 6 ptg nk dkt 7...hoho...smpai shj d bilik, rumet ku pika maseh tdk pulang,tergerak hati nk kol tp tdk kesampaian krn mak aku da kol aku dulu,pastu da lupe :)
nak dipendekkan cter,die tade sbb cr enset die yg ditinggalkan di bilik,habesla die pulun mengemas sume bnde sampai tarik cadar siap.haha.selepas pencarian yang tiada kesudahan,

kesimpulannye: bilik kami dimasuki pencopet!

pe lagi,semua org pon cek barang maseng2. nk tahu tak aku cek ape? aku cek mp3 aku.o0ohhh,,alhamdulillah selamaaat. aimi n kirin pn gitu jugaa. kami pon bersimpati terhadap naseb pika. malam tuh aku xdpt tdo ng lena.a.k.a tdo awal (cm bse). memg seksa sbb budak bio tgh stadi pastu tade sape nk layan aku,,huwaa!!!! bohsan tahap maut!

20ktober.pada pagi sunyi yang hening,aku bangun awal nk pegi maen basketball.br kul 7.30. ahhh, lek lu . pe kate kte g sarapan lu.so,aku buka loker, tgok duet yg luar dompet aku cleaaann je.salu sepah je pastu men kaut je. haha. tbe mase nk korbankan rm50 yNG BESAR CM gajah tuh. bile aku bukak dompet,bukan nk kate gajah,semut pon xkua2.YG ADE TGGL HABUUKKK!
i WAS so shock! shock! n shock!---"weh~~aku pon kene weh~~" .thats what came first from my mouth.speechless.clueless.it was as if the world had stop moving.my breathe was going
backward. OH MY GOSH! SHE GOT ME,T0O!

satu ari tu aku mmg cm kene pukau do,seriously. terbayang2 duet nk dekat 3o0 dlm bentuk rm5o tuh dalam dompet aku.tu duet raye tu weh! mak aku kasi tu weh!!! huhuhu. 6 keping sial..
wuwuwu. dalam sejarah idop aku,5 thun aku sekolah kt sepintat tuh,xpnh2 aku kene do0o...tu yg langsung xexpect i akan kene.tu yg aku cek MP3 bukan DUIT! ya Allah!!! ngok tol,haha.

suspect:
cewaahh...cm csi lak.ahaha. yg pasti, org tu msti tggl dkt flo0r ktorg n salu lalu lalang di wing ktorg.dan juga! die sgt arif (bkn arep rukai) dgn rutin ktorg.hoho. waaa,,creepy gle. org akn tanye: korg xkunci bilik ka? jwapn ktorg: kunci! kalo tak un,5 saat je tinggal. so,ktorg syak yg pencopet ney ade kunci bilik ktorg.*

*sbb mase midsem exam,
aimi pnh ilang beg yg berisi kunci bilik.
babeng pencuri kebas beg mase pekse.
hoho.
professional kunun.
tgok ah result ko nnt professional ke tak.


penyelesaian:
hahahahaah.wat lawak.ne leh selesai mnde neh,da terlambat.sume owg da balekk,pehhh...bukankah timing pencopet tuh sgt tepat?ffewwhh....ape yg mmpu kami wt adalah repot kt pejabat mahallah je laaa. aleh2,tombol kami ditukar baru krn bgtu meruncing msalah kecurian ini.yg enset tu,,halallah lessap.eh2,,tak2 kalo dye curik,haram dunie akherat.begitu juge duet aku! huh! n...madam asmazura a.k.a fellow flo0r ku pesan: bacalah yassin 40 kali. korg rase aku buat ke tak??? haha.first time experience weehhh...

pengajaran:
#1- jangan inagt korg tak penah kene,korg takkan kene,tggu mase je wehhhh.
#2- hilang beg ke pape,sile repot pd pihak yg sepatutnye.jgn wat bodo.nnt de pape jd pastu,,sendiri maw jawab le yee...jgn nk menyesal lak.
#3-hargailah duet,YE,DUET! haha.skrg br aku rase pe yg org yg da kene rase bile hilang duet..pehhhhh,,tak terkate.
#4-keluar bilik kunci pintu even nk ke tandas pon.
#5-tobat tanak boros daa! huk3,duet raye~~~

nasehat kepada pencopet:
ko taw tak ko ney da byk susakn owg ramai? ko taw tak harte ng duet ko dpt tu takde makne nye pon sbb dye haram? hah? ko taw x hah? bile aku cte kt famili aku,wat malu je wehhh.dyorg kate, name je universiti islam antarabangsa,tapi ade gak pencuri. memang lah kite takleh nk anggap sume org baek kt satu tmpt.tapi ko tu da libatkan kesusahan org len taw tk? org2 cmni la yg wat orag bkn islam pndg islam sebelah mate je.org2 cmni la yg menjatuhkan maruah agama.ko nk wat peranagi tgok tmpt la wei! sebbaek aku org sini je.cube kalo aku kelantan ke,kedah ke,ko piker aku nak naek bas byr pakai pe? pakai daun?
aiyaakk!!!... sesape yg terbace ney,n kwn kpd makhluk itu,tlongla nasehatkn dye k.

kawan aku penah cakap:
kalau kite tanak sokong pape usaha islam,
xpe.
TAPI
jangan kite lak jadi beban pada islam.
duk diam2 kat situ suda.
keyh,
SELAMAT BERAMAL
lu pikrla sendiri,
assalamualaikum!

5 comments:

piqah SHJ. said...

hahaha
lawak entry kau ni.tp bhyee wooo...kesimpulan, jge kunci bilik elok2 !!

mangse said...

flow crite : menarik
bukti : cukop
emosi : variasi
nilai murni : mantap
= fullmark weh!
harharr~~

max'*bubble said...

pika(rumetku):aish...tmekseh cekguu..hee,tingt zaman skola...

piqa(sc ku): haha,,maceh2,,,ya,sile jg kunci,wkaka

RaMHamZ said...

uh uh..
CSI dowww..haha
xpe2 ak bsimpati gak neyh..

shah magnumisque said...

uiks...apsl dasat bebeno tragedi neh?hoho